Deze toolbox gaat over de Reuzenberenklauw. Er wordt aandacht gegeven aan het herkennen van de plant, de symptomen bij aanraking en maatregelen ter voorkoming van contact.
De Reuzenberenklauw is een plant die vaak voorkomt langs dijken en wegen, in graslanden en op ruig/braakliggend terrein.
De plant ziet er op zich mooi uit, maar schijnt bedriegt. Deze plant kan bij aanraking voor een geïrriteerde huid en blaren zorgen.
We hebben het hier over de Reuzenberenklauw maar houd er rekening mee dat de gewone berenklauw ook voor de zelfde klachten kan zorgen.
Plant herkennen
De Reuzenberenklauw kan, zoals de naam al doet vermoeden, reuzengroot worden, met een maximale lengte van rond 4 m. De plant heeft in juni-augustus grote witte bloemschermen op hoge stengels wat hem in deze periode goed herkenbaar maakt (foto 1). Ook voor én na de bloeiperiode kan de plant, bijvoorbeeld aan de grote bladeren met 'zaagtanden' (foto 2) herkend worden.
Symptomen
Het sap van de plant is erg giftig. Dit sap komt vrij bij het breken van een stengel/blad of doordat de haren die op de stengel zitten afbreken. Dit gebeurt al bij de minste-of geringste aanraking. Dit sap zorgt bij blootstelling aan UV-stralen (bijv. zonlicht) voor jeuk, brandwanden, blaren, mogelijke maag- en darmklachten. In ernstige gevallen kan er zelfs tot bloedvergiftiging lijden. Het kan 24 uur duren voor er klachten optreden. Deze klachten kunnen tot 1 tot 2 weken aanhouden en er kan blijvend littekenweefsel ontstaan.
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Let op de aanwezigheid van deze plant!
Zorg voor je eigen veiligheid en die van anderen.
Mochten er naar aanleiding van deze Toolbox nog vragen zijn, dan kan contact worden opgenomen met de KAM-afdeling.
Werk veilig of werk niet !!