Djordy Groenestein
08 Fysische factoren
 >  ReuzenBerenklauw
Introductie

Deze toolbox gaat over de Reuzenberenklauw. Er wordt aandacht gegeven aan het herkennen van de plant, de symptomen bij aanraking en maatregelen ter voorkoming van contact.
De Reuzenberenklauw is een plant die vaak voorkomt langs dijken en wegen, in graslanden en op ruig/braakliggend terrein.

De plant ziet er op zich mooi uit, maar schijnt bedriegt. Deze plant kan bij aanraking voor een geïrriteerde huid en blaren zorgen.

We hebben het hier over de Reuzenberenklauw maar houd er rekening mee dat de gewone berenklauw ook voor de zelfde klachten kan zorgen. 

Risico's > herken de plant en symptomen

Plant herkennen 

De Reuzenberenklauw kan, zoals de naam al doet vermoeden, reuzengroot worden, met een maximale lengte van rond 4 m. De plant heeft in juni-augustus grote witte bloemschermen op hoge stengels wat hem in deze periode goed herkenbaar maakt (foto 1). Ook voor én na de bloeiperiode kan de plant, bijvoorbeeld aan de grote bladeren met 'zaagtanden' (foto 2) herkend worden.

Symptomen 

Het sap van de plant is erg giftig. Dit sap komt vrij bij het breken van een stengel/blad of doordat de haren die op de stengel zitten afbreken. Dit gebeurt al bij de minste-of geringste aanraking. Dit sap zorgt bij blootstelling aan UV-stralen (bijv. zonlicht) voor jeuk, brandwanden, blaren,  mogelijke maag- en darmklachten. In ernstige gevallen kan er zelfs tot bloedvergiftiging lijden. Het kan 24 uur duren voor er klachten optreden. Deze klachten kunnen tot 1 tot 2 weken aanhouden en er kan blijvend littekenweefsel ontstaan.

foto 2
Maatregelen > voorkomen van contact
  • Probeer contact met de Reuzenberenklauw te vermijden. Wanneer aanraking niet nodig is doe dit dan ook niet!
  • Bij handmatige verwijdering; draag beschermende kleding (handschoenen, lange mouwen/broek, laarzen etc.) en een veiligheidsbril. Let ook op de kans van het in contact komen met het sap (m.n. in het gezicht).
  • Let op bij machinaal verwijderen, ook indirect contact geeft klachten. Dus voorkom aanraking van materieel dat in contact is geweest met Reuzenberenklauw. Spuit deze eerst goed schoon met water.
  • Stoffen in de plant zijn agressiever bij zonlicht, dus zorg er voor dat de Reuzenberenklauw voor het werk wordt weggehaald.
  • Bij maaien van grote oppervlaktes is ook een mondmasker aan te raden.
Maatregelen > bij aanraking
  • Aangedane huid meteen wassen met lauw water en zeep. 
  • Ogen, bij contact met sap, spoelen met veel water en huisarts bellen. 
  • Voorkom blootstelling aan UV-licht (zonlicht en zonnebanklicht). Er zullen dan geen/minder blaren ontstaan. Bij contact met de plant, was je de huid goed en voorzichtig met water en zeep. Aangetaste huid goed bedekken om UV blootstelling te voorkomen.
  • Neem contact op met de huisarts bij uitgebreid contact met de plant of het ontstaan van blaren.
  • Neem direct contact op met de SEH bij het inslikken/ademen van sap of het in de mond hebben van sap.
Discussie > Bespreek het met je collega’s!

Ga met elkaar in gesprek over het volgende:

  1. Heb je de plant wel eens gezien?
  2. Heb je, of ken je, iemand die ooit last heeft gehad van aanraking met de Reuzenberenklauw?
  3. Deel je belevingen 


Tips > Voor meer informatie

Let op de aanwezigheid van deze plant!

Zorg voor je eigen veiligheid en die van anderen.

Mochten er naar aanleiding van deze Toolbox nog vragen zijn, dan kan contact worden opgenomen met de KAM-afdeling.

Werk veilig of werk niet !!